Image Alt

Όραμα και Συλλογή

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας είναι το πρώτο στον κόσμο για την μεγάλη ντίβα και μοναδικό μουσείο στην Αθήνα αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας. Ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών/βιογραφικών μουσείων και των μουσείων παραστατικών τεχνών. Βασικός σκοπός του είναι να κάνει γνωστή την καλλιτεχνική προσωπικότητα και το έργο αυτής της εμβληματικής λυρικής καλλιτέχνιδας σε ευρύτερες ομάδες κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι στόχοι του μουσείου και της μόνιμης έκθεσης είναι:

  • Να αναδείξει τα στοιχεία της τέχνης και της τεχνικής της Μαρίας Κάλλας που την έκαναν μοναδική ως καλλιτέχνιδα.
  • Να φωτίσει την προσωπικότητά της πέρα από τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γι’ αυτήν.
  • Να εξηγήσει τι είναι αυτό που την καθιστά μοναδική.
  • Να εμπνεύσει τις νεότερες γενιές.
  • Να συλλέξει, διαφυλάξει, συντηρήσει και ερμηνεύσει υλικά και άυλα τεκμήρια που σχετίζονται με τη Μαρία Κάλλας.
  • Να αποτελέσει έναν πόλο μουσικής εκπαίδευσης διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, μέσω της διαμόρφωσης μουσειοπαιδαγωγικής στρατηγικής.
  • Να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και της ερευνητικής κοινότητας χωρίς διακρίσεις.
  • Να ενθαρρύνει συνεργασίες, δωρεές, χρησιδάνεια από φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ

Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα πάνω από 1000 τεκμήρια. Ενδεικτικά η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το προσωπικό της φωτογραφικό άλμπουμ (περιόδου 1947-1959), κοστούμια από παραστάσεις, ρούχα, επιστολές προς την Μαρία Κάλλας ή της ιδίας προς τρίτους, αφίσες και προγράμματα παραστάσεων, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα, δίσκους και cds, βιβλία, περιοδικά και πίνακες ζωγραφικής.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Μαρία Κάλλας, εδώ.

 

Αιτήματα Δωρεών ή Χρησιδανείων στο Μουσείο Μαρία Κάλλας θα πρέπει να αποστέλλονται στο info@mariacallasmuseum.gr με θέμα: ΔΩΡΕΑ_MMK, ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟ_ΜΜΚ.

Τα παραπάνω αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιούνται με επίσκεψη στο Μουσείο, χωρίς ορισμένο ραντεβού.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

2000
2000
Τα πρώτα αντικείμενα αποκτήθηκαν σε διεθνή δημοπρασία στο Παρίσι από τον Δήμο της Αθήνας, με τη συμβολή του Φώτη Παπαθανασίου. Η συλλογή στεγάζεται πλέον μόνιμα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.
2002 - 2005
2002 - 2005
Η πρόσβαση στη συλλογή επιτρέπεται κατόπιν αιτήματος.
2009 - 2010
2009 - 2010
Νέα αντικείμενα προστίθενται στην αρχική συλλογή μέσω δανεισμού και δωρεών. Σχεδιάζεται μια νέα έκθεση.
2011
2011
Αποφασίζεται να δημιουργηθεί το Μουσείο Μαρία Κάλλας από τον Δήμο της Αθήνας (επί δημαρχίας Γ. Καμίνη).
2014
2014
H παρουσίαση της μουσειολογικής/μουσειογραφικής συνοπτικής μελέτης παρουσιάζεται στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44 από την Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, την Ανδρομάχη Γκαζή και τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη.
2019
2019
Μια μικρή έκθεση με αντικείμενα της συλλογής του Δήμου Αθηναίων “Μαρίας Κάλλας” παρουσιάζεται στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας”.
2021
2021
Ο Δήμος της Αθήνας (επί δημαρχίας Κ. Μπακογιάννη) παραχωρεί το κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 44 για να φιλοξενήσει το Μουσείο Μαρία Κάλλας και έτσι αρχίζει το έργο της κατασκευής του. Το έργο αναλαμβάνει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.
2023
2023
Ο Δήμος Αθηναίων εγκαινιάζει το πρώτο στον κόσμο Μουσείο Μαρία Κάλλας στην οδό Μητροπόλεως 44.

ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ /ΑΡΧΕΙΑ/ ΦΟΡΕΙΣ

Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα και κάθε είδους τεκμήρια που δεν ανήκουν αποκλειστικά στον Δήμο Αθηναίων, αλλά αποτελούν χρησιδάνεια και δωρεές από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς/φορείς, ιδιώτες, μουσεία, τηλεοπτικά μέσα και ραδιόφωνα προς το Μουσείο Μαρία Κάλλας, όπως:

Ελληνικοί Φορείς

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ωδείο Αθηνών, Εθνικό Ωδείο, Athenaeum Ωδείο, Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Αρχείο ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Μουσείο Μπενάκη.

Ιδιώτες

Κωνσταντίνος και Βικτωρία Πυλαρινού, Ελένη Δανιηλίδου-Σκουρλή, Λυδία Ωνάση, Νίκος Χαραλαμπόπουλος κ.ά.

Ξένοι Φορείς

Teatro alla Scala, Getty Images, Warner Classics, Victoria & Albert Museum, Metropolitan Opera, The Dallas Opera House, Arena di Verona, Teatro La Fenice di Venezia, CBS, ORTF (Institut national de l’audiovisuel), Biki Archive Jacques Reynaud – Università degli Studi di Milano (MIC), Royal Opera House Collection

Ιδιώτες

Cosimo Capanni & Allegri Renzo, κ.ά.

Κυβερνητικό Σώμα (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων)

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου του Μουσείου Μαρία Κάλλας, την οργάνωση και τον συντονισμό των επιμέρους ομάδων εργασίας (μελετητικές και υλοποίησης) και την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών και εργασιών για την παράδοσή του. Επίσης, έχει αναλάβει τη διαχείριση της λειτουργίας του νέου μουσείου για τα επόμενα 5 έτη.

Η ΟΜΑΔΑ

Το πρώτο Μουσείο Μαρία Κάλλας είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και εργασίας κορυφαίων επαγγελματιών. Η μελετητική ομάδα αποτελείται από την Ανδρομάχη Γκαζή, Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Ερατώ Κουτσουδάκη, Αρχιτέκτονα-Μουσειολόγο και τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, Διευθυντή του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής.

 

Για το σύνολο του έργου, η ομάδα εργασίας/υποστήριξης της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, τη Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου, τον Γρηγόρη Γαϊτανάρο, πολιτικό μηχανικό, τη Δέσποινα Ανδριοπούλου, Πολιτιστική Διαχειρίστρια – Μουσειολόγο και τη Νιόβη Ανδριώτη, Μουσειολόγο – Επικοινωνιολόγο.

Τρίτη - Κυριακή : 10:00-20:00
Παρασκευή: 10:00-22:00

Μητροπόλεως 44, 105 63 Αθήνα
info@mariacallasmuseum.gr
+30 210 44 04 204

Μετάβαση στο περιεχόμενο