
Φτου ξελευτερία! Βρίσκοντας ξανά τη χαρά του τραγουδιού – Σεμινάριο φωνητικής
Φτου ξελευτερία! Βρίσκοντας ξανά τη χαρά του τραγουδιού – Σεμινάριο φωνητικής
Σεμινάριο φωνητικής με τη Μαρία Παπαγεωργίου στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, ένας χώρος αφιερωμένος στη φωνή ως μέσο προσωπικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, υποδέχεται τη γνωστή ερμηνεύτρια, τραγουδοποιό και δασκάλα φωνητικής Μαρία Παπαγεωργίου για το σεμινάριο φωνητικής με τίτλο «Φτου ξελευτερία! Βρίσκοντας ξανά τη χαρά του τραγουδιού», ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως τραγουδιστικής εμπειρίας. Σε έναν ζωντανό πολιτιστικό φορέα που ενθαρρύνει τη μάθηση και την καλλιτεχνική εξερεύνηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας, η φωνή αναδεικνύεται όχι ως εργαλείο επίδειξης, αλλά ως μια φυσική ανάγκη για σύνδεση, ελευθερία και έκφραση.
Το τραγούδι υπήρξε για χιλιετίες αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού του ανθρώπου – ένα μέσο έκφρασης και ίασής του. Ωστόσο, η γρήγορη ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας και η έντονη προβολή προτύπων τις τελευταίες δεκαετίες μέσω κυρίως της τηλεόρασης και του διαδικτύου, μετέτρεψε το τραγούδι στη συνείδηση πολλών ανθρώπων ως έναν αγώνα επίδειξης ικανοτήτων. Η περιορισμένη έκφραση του Δυτικού Ανθρώπου μέσω της φωνής του, σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρήση της διαφραγματικής αναπνοής, συνδέεται πλέον επιστημονικά με σωματικές και ψυχικές παθήσεις. Πώς θα βρούμε ξανά, λοιπόν, όλοι μας τη χαρά του χαμένου μας τραγουδίσματος;
Η φωνή και η αναπνοή μας είναι δύο λειτουργίες άρρηκτα συνδεδεμένες με την ψυχική μας έκφραση και ισορροπία. Ωστόσο, πολλές φορές η έλλειψη γνώσης ή οι περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουμε μας εμποδίζουν από το να νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι, ώστε να αγγίξουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Στηριζόμενοι στη «μνήμη» που έχει το σώμα μας ήδη από τη μήτρα της μάνας μας για το πώς αναπνέουμε, στην ενθύμηση του φωνητικού μας φάσματος στις καθημερινές μας συναισθηματικές εκφράσεις και την ανακάλυψη της μέγιστης δόνησης των ηχείων μας και της χρήσης των μυών μας, θα ανασύρουμε αυτές τις καταγραφές που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας και θα επανασυνδεθούμε με τον εναρμονισμένο εαυτό μας με απλές βιωματικές ασκήσεις και τραγούδια.
Το σεμινάριο αυτό έρχεται μέσα στο μουσείο που τιμά την πιο ξεχωριστή φωνή που έχει υπάρξει ποτέ, για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην έννοια του “πρωταθλητισμού” μέσα στην Τέχνη. Μακριά από το κυνήγι της τελειότητας και της εξειδίκευσης, που ενδέχεται να λειτουργεί εμμονικά στο να πετυχαίνουμε μέσω του τραγουδιού, αλλά όχι απαραίτητα να ευτυχούμε από αυτό, ανακαλύπτουμε κατά πόσο είμαστε ικανοί να τραγουδήσουμε, να μάθουμε και να συνυπάρξουμε ως δημιουργική ομάδα μέσα από τη δύναμη της φωνή μας και πώς να ανακαλύψουμε τα χιλιάδες δώρα που κρύβονται μέσα της.
Το σεμινάριο εστιάζει στα εξής :
- Τι είναι το διάφραγμα και πώς λειτουργεί η φυσική αναπνοή
- Λειτουργία και δυνατότητες του διαφράγματος
- Συνειδητοποίηση των “περιοριστικών” σωματικών προτύπων και απελευθέρωση από αυτά
- Το εσωτερικό τραγούδι του καθενός
- Ποια είναι τα βασικά σημεία αντήχησης
- Πώς ενισχύουμε τη φωνή μας κατά την ομιλία και το τραγούδι
- Πως εμπλουτίζουμε τη μεστότητα της χροιάς μας
- Πώς διαφυλάσσουμε τις φωνητικές μας χορδές από τραυματισμούς και
κόπωση - Παρατήρηση της ανθρώπινης φωνής ανά τόπους, χρονολογίες και κοινωνικά στερεότυπα
- Η ακοή ως βασική αίσθηση του Homo Erectus . Εξερεύνηση της αέρινης και της οστέινης ακοής μας
- Εκμάθηση τραγουδιού
Πληροφορίες:
Ημερομηνίες: Δευτέρα 26 & Τρίτη 27 Μαΐου 2025
Ώρες: 19.00 – 22.00
Προσέλευση:18.30
Συνολική διάρκεια: 6 ώρες
Κόστος: 100€
Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω more.com – Κλείστε την θέση σας εδώ
Βιογραφικό / Μαρία Παπαγεωργίου
Η Μαρία Παπαγεωργίου γεννήθηκε στα Γρεβενά. Από το 2010 δραστηριοποιείται στην Αθήνα ως τραγουδοποιός, μουσικός, μουσική παραγωγός και δασκάλα φωνητικής.
Έχει κυκλοφορήσει έξι προσωπικούς δίσκους που την έχουν καθιερώσει ως μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες και performer της σύγχρονης μουσικής σκηνής, με έντονα προσωπικό στίγμα και εκλεκτές συνεργασίες. Ανάμεσά τους, η δισκογραφική συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη («Αλληλογραφία») και η συναυλιακή ανάγνωση του έργου του Θάνου Μικρούτσικου («17 ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον»). Με τους μουσικούς συνεργάτες της έχει πραγματοποιήσει πλήθος παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο , καθώς και σε σημαντικούς σταθμούς της Αθήνας ( Θέατρο Ολύμπια “Μαρία Κάλλας”, Ηρώδειο, Θέατρο Λυκαβηττού, Gazarte, Κήπος Μεγάρου Μουσικής, Μουσείο Γουλανδρή).
Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Μια Χαραμάδα Πανικού”, μια προσωπική αφήγηση για την αγχώδη διαταραχή και στα μέσα του 2025 θα εκδοθεί «Το Γάβγισμα» , η πρώτη της κατάθεση στο χώρο της λογοτεχνίας.
Έχει επίσης υπάρξει ραδιοφωνική παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, performer στην ομάδα Quasi Stellar της χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη και μέλος της ομάδας Κοπέρνικος του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη κάνοντας παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Έχει γράψει μουσική για ταινίες μικρού μήκους (Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής,
Φεστιβάλ Καννών) ,video games και ραδιοφωνικές εκπομπές.